6 Ocak 2015 Salı

Kar Hakkında


Kar Nasıl Bir Şeymiş Acaba?

Kar buluttan düşen su buharının yere inerken donmasıyla tane tane yağan bir tür hava olayıdır. Kar dediğimizde hepimizin aklına bembeyaz bir manzara gelir. Ha!Bir de çocukken karda oynadığımız zamanlar... :)
Aslında hepimizin kesin yapmak istediği veya yaptığı bir şey var ki o kardan adam! :)
Böyle eğlenceli kar bazen çileye dönüşebilir. Ancak önlem alarak bu çileden de kurtulabiliriz. :)
Gelelim kar içinde ne ilginç bilgiler saklıyormuş konusuna:






Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridirHavadaki sıcaklık donma noktasına geldiğinde, su buharı yoğunlaşarak bir toz parçasının çevresinde buzlaşır ya da çok küçük bir buz kristali biçimini alır .



 Kar hakkında çok ilginç gerçekler şu şekildedir:


*Tüm karlar aynı değildir. Bunu kayakçılar iyi bilir. Kayakçılar 1900lü yıllarda kar ile ilgili kendi terminolojilerini yaratmışlardır. Bu terminolojide mashed potatoes (patates püresi), cauliflower (karnabahar), stick snow (yapışkan kar) gibi komik tanımlamalar vardır. Bu tanımlamalarda yağan karın yağış şekli ve özellikleri dikkate alınmıştır. Misal kimi karda nem oranı o kadar düşüktür ki (kurudur) kartopu bile yapmak mümkün olmaz. Bazı karlarda ise kaymak çok daha zordur.


*  Kar tanelerinin su içeriği düşündüğümüz daha değişkendir. Ortalama bir kar tanesi 180 milyar su molekülleri oluşur, ancak kar-su oranı, sıcaklık, kristal yapısı, rüzgar hızı vb gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük kar tanesi 15 inç genişlik ve 8 inç kalınlıkla 28 Ocak 1887’de Fort Kegh Montana’da yağmış ve Guinness Rekorlar Kitabına girmiştir.
oğu kişi karın beyaz veya mavi olduğunu düşünür. Aslında kar renksizdir. Kar kristalleri sayısız küçül yüzeye sahip karmaşık bir yapıdadır ve sonuçta ışığı çok iyi bir şekilde yansıtmayı başarır. Az miktarda güneş ışığı kar tarafından emilir ve kara beyaz görüntüsünü verir.

*Havada yoğun bir toz varsa, karın sarı, kırmızı, pembe hatta yeşil olarak yağdığını görmeniz mümkündür. 2007 yılında Sibirya’da portakal rengi, 2010 yılında Rusya’da pembe kar yağmıştır.


* Bir yıl içinde en fazla kar yağışının nerede olduğunu merak ediyorsanız, işte cevap: Mount Baker, Washington State, North Cascades. Burası 1998-99 kışında 1140 inç kar kalınlığı ile dünya rekorunu elinde tutar. Mount Baker volkanik bölgesinin en genç volkanıdır.



*Tek bir kar fırtınasında 120 atom bombasına eşdeğer enerji taşıyan 39 milyon ton karın yağabildiğini biliyor muydunuz?

*Sesi emdiği de söyleniyor. Bu şekilde kar yağdığında ya da kar yağışını düşündüğünde bir insan kendini rahatlamış hissediyor. 

*Her bir kar tanesinin farklı şekillere sahip olması da onları esrarengiz bir olay haline getiriyor. 

------Bu kadar bilgiden sonra okumadan geçmemeniz dileğiyle bir küçük notum olacak:-------
Kar şu sıra ülkemizi esir aldı. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak? Ancak bu kadar özel olan bir olay malesef evi barkı olmayan insanlar için sıkıntılı bir olay haline geliyor! Lütfen onları gördüğünüzde "ALO 153" hattını arayın! 
               Ve umarım hepimiz için bu pırıl pırıl yağan temiz kar taneleri umut sağlık mutluluk ve her şeyin hayırlısını getirir...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder