15 Nisan 2015 Çarşamba

Kereviz Tarifi ve Tarihi !






          (:::
:::)
          (:::
:::)
         (:::




(Apium graveolens), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.
Eski Yunan uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan kerevizin gıda olarak kullanımının ilk izlerine Sisam adası kalıntılarında rastlanmıştır.Homeros'un İlyada'sında atların Troya yakınlarındaki sazlıklarda yetişen yaban kerevizi ile otlandıkları dizesi yer almakta, Odissea'daKalipso'nun mağarasının yakınında yine yaban kerevizi yetişmektedir.


Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını da söylüyor.



 



Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor.




 Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını da söylüyor uzmanlar.
 Bununla da bitmiyor karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor.
Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilerek yapılan baharat formu da bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir. Bu da şifayı yemeğinize taşımak demektir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.
Şimdi... 
Gelelim kerevizi severek yiyebileceğimiz bir tarif !
Benim gibi kerevizi sevmiyorsanız. (Kokusuna bile dayanamazdım ben.) Ama sebze yemenin tadını da biliyorsanız. Mutlaka bu şekilde yapmayı deneyin.
Aslında bu yemeği etsiz sevmiyor bizimkiler. Bir ben çıkıntı olunca çareyi bana bu yemeği yemeye alıştırmaya çalışmakta buldular. 
Başardılar! Artık yiyorum...
Gelelim malzemelere:
Malzemeleri ölçü ile vermeyeceğim. Çoğaltmanız ya da daha az yapmanız tercihinize kalmış.
*kereviz 
*soğan
*salça
*bir bardak haşlanmış nohut
*bir yumurtanın sarısı
*bir limonun suyu
*bir tatlı kaşığı kadar tuz
Yapılışı için youtube kanalımda bulunan videoyu izleyebilirsiniz.


Aşağıdaki video izlemek isteyenler için :

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder